От както се помня природата ме е пленявала много, но особено силно въздействие върху мен има планината. Величественото и ‘присъствие изпълва пространството с енергия, която опиянява духа и тялото. Това чувство е почти еуфорично през пролетта, когато дърветата разцъфтяват, а горските птици се надпяват и песните им ехтят на далече.

От както започнах да се занимавам с фотография, разходките сред природата са още по-вълнуващи, заради възможността да заснемам птици и животни. Горските птици са потайни и много красиви, а звънките им песни ги правят още по-магични.

За мен няма птица която не харесвам, но въпреки това от всички птици и досега най-много се вълнувам, когато говорим за представителите на разред совоподобни. Причината не е поради това че повечето от тях водят много потаен живот и е много трудно да се наблюдават, да не говорим да се снимат. Тяхното присъствие в гората, сред вековните дървета и цялата тази атмосфера ги прави да изглеждат като горски духове носещи знанието и проникновението на цялата природа. Ако успееш да се вгледаш в техните очи може да видиш безкрайността на вселената.

Спомням си за първи път когато чух приглушеното пеене на врабчовата кукумявка, че сърцето ми щеше да спре от вълнение и емоция. Тя изглежда толкова нежна и крехка, но въпреки това властва в гората безапелативно.

За съжаление с унищожаването на горите и хабитатите на птиците все по-трудно може да видим тези символи на неприкосновената природа, а какво са горите и природата без техните обитатели?

Изсичането на горите в защитените местности и национални паркове с цел застрояване, правене на ски писти и други подобни безумия са реална пряка заплаха за ендемични видове като врабчовата кукумявка, които могат напълно да изчезнат като вид в България, а с тях и малката останала човечност и загриженост към природата, която ни е останала.

Обща информация за Совоподобните

Птиците от разред Совоподобни се срещат в различни краища на Земята – липсват само в Антарктида и по някои океански острови. Познати са общо 133 вида, от които в България са разпространени 10 вида. По-често срещани са ушата сова, чухал, обикновена кукумявка и горска улулица.

Безшумният летеж, способността да виждат на тъмно, острият слух и мигновена реакция са дали повод птиците от разред Совоподобни да бъдат наричани в миналото ни крилати котки. Цялото тяло на совите е приспособено към нощен живот. Големите очи, разположени отпред на главата им позволява да виждат по всяко време на денонощието.

Совоподобните птици притежават много остър слух. Достатъчен е съвсем лек шум за да бъде открита и хваната жертвата, дори в непрогледен мрак. Подвижната шия дава възможност на совите да въртят главата си до 270 градуса и хоризонтално до 180 градуса. По този начин имат видимост навсякъде около себе си.

Дребните видове сови живеят до 20 години, а едрите достигат до възраст от 68 години.

Врабчова кукумявка (Pygmy Owl/ Glaucidium passerinum)

Врабчовата кукумявка е най-дребната ни кукумявка – теглото и достига едва 75 гр., при по-едрите женски. Крилата са къси и закръглени, а главата със слабо очертан лицев диск. Веждите й изглеждат големи и светли. Кафеникавата и одежда не е особено атрактивна. Коремът и гърбът са леко светли.

У нас е най-рядко срещаната сова. Обитава обширните стари смърчови гори, като предпочита тези със северно изложение и задължително високо в планината – над 1500 м надморска височина.

Търси храна и пее основно привечер и сутрин, но нерядко и през деня. Активна е главно в мрака, но също и през деня. В пълна тъмнина се спотайва и не ловува. В България пролетната активност започва през март и продължава до средата на май. През есента пее през септември и октомври. Песента на вида се чува добре до около 800 м.

Прадедите й са успели да завземат само малки територии от България, като допреди няколко години се е водила почти напълно изчезнала и се намира в червената книга на България. Рядката кукумявка е защитен вид по закона за биологичното разнообразие.

Врабчовата кукумявка гнезди в стари хралупи на кълвачи – основно на големия пъстър кълвач. През цялата година издава присъствието си с характерен призивен звук, наподобяващ монотонно подсвиркване. Основната й плячка са гризачите и дребните пойни птици – мишки, земеровки, кралчета, синигери, овесарки и др. Миниатюрната кукумявка има „навика” да складира големи количества храна за зимата, като в импровизираните „складове” може да бъдат намерени до 1000 дребни животни.

За орнитолозите миниатюрната кукумявка е известна и с непредпазливостта и любопитността си. Ако случайно се натъкнете на нея в гората тя няма да излети панически и ще продължи да ви разглежда любопитно зад клонките на дървото.

Малцината късметлии (сред които съм и аз), които са наблюдавали милото кукумявче от близо са усетили благородното и присъствие. Врабчовата кукумявка също така е изключително нежна с партньора си, а двойките се оформят през есенното токуване. През брачния период е гласовита, а песента и – много мелодична. Целият репертоар е разнообразен от мелодични звуци, продължава около половин час и завършва със специфични звучни трели.

Врабчовата кукумявка снася чисто бели яйца обикновено през Април месец и ги мъти упорито, като напуска гнездото само при непосредствена опасност. Броят на яйцата силно варира в зависимост от изобилието на храна между 4 и 7 броя. Малките се излюпват асинхронно. Остават с възрастните и се учат от тях до началото на есента.

След излюпване на малките, женската грижливо чисти гнездото от остатъци от черупки, храна и погадки, натрупали се през време на мътенето. Мястото за смет е около дънера на дървото с хралупата. По тези остатъци може и да се открие иначе потайното и гнездо.


Споделяне на публикацията


Коментари към “Врабчовата кукумявка – символът на дивата природа в България”


 1. Dries
  юни 6th, 2011 00:13

  Hi Nikolay,

  I’ve just surfed through your new website and I really like it! Much better than the old one and of course your photos are top!

  Regards
  Dries
  Belgium


 2. Nikolay
  юни 6th, 2011 01:17

  Hi Dries,

  Thank you for your comment. I really put a lot into this project and hope to have time in the future for articles and daily photos. I am happy that you like the site and the images and hope you enjoy the future ones :)

  Are you wildlife photographer?

  Regards
  Niki


 3. Илиян Христев
  юни 24th, 2011 16:27

  Страхотен сайт, поздравления.


 4. Henrik Randén
  юни 26th, 2011 21:39

  Hi

  I found you name via wild wonders of europe and you nice image of the lovely Pygmy owl. Nice article and very nice movie clips. I will definitely visit your website here after. I am also an owl freak :)

  BR
  Henrik


 5. Nikolay
  юни 27th, 2011 09:23

  Здрасти Илияне,

  Радвам се че ти харесва. С много желание и старание го правихме с дизайнера :)


 6. Nikolay
  юни 27th, 2011 09:27

  Hi Henrik,

  Yes, I particularly love owls :)

  Unfortunately, it is quite difficult to take photos of most of them here in my country. Some other european countries are paradise for owl photographers and I hope to manage to go to a photo trip for owls within the forthcoming years.

  I am updating my site daily with photos and several articles in a month, so its worth visiting it again ;)

  What about you, do you have a website?


 7. Henrik Randén
  юни 27th, 2011 16:21

  Hi

  We have 9(11) owls here in sweden! pygmy, tengmalm, ural, great grey, short eared, long eared, tawny, hawk and eagle owl and I guess there are some snowy owls and maybe some Barn owls. I have seen all except snowy and barn owl but I don´t have images of all :(.

  My website http://www.henrikranden.com

  BR
  Henrik


 8. Nikolay
  юни 27th, 2011 16:49

  Ohh, Henrik, the ural and great grey owls I love the most.

  your owl series are very good, the squirrel series is also very funny :)

  I saw you are shooting with Nikon. I recently got the D3 and 200-400/4 and its a terrific combination – I will use both systems for now – the Nikon will be for the action/flight shots. Which version of 300/2.8 do you own? A friend of mine have done amazing photos with the old version of this lens – the VR1.


 9. Henrik Randén
  юни 28th, 2011 23:12

  Hi

  I have sent you a mail.

  BR
  Henrik


 10. Андрей
  септември 1st, 2011 19:42

  Привет Николай първо искам да те поздравя за хубавия сайт и да ти пожелая много бъдещи успехи. Знам, че си зает човек, но ще се радвам за в бъдеще да публикуваш повече статии с включени в тях практически съвети за начинаещите (например описание на това как обикновенно протича един твои снимачен ден сред дивата природа, как избираш място за снимане …….). Ти си човек от когото има много какво да научим.


 11. dimo
  април 11th, 2013 15:50

  Здравей,

  Страхотен сайт и отлични снимки, адмирации за което.
  Относно врабчовата кукумявка – в борисовата градина вечер (много рядко сутрин) се чува много подобно „монотонно подсвирване“, винаги се чудех, до вчера – совоподобна страхотна душица. За съжаление бях само с телефон и макар да я осветих с фар, за да я видя не сеполучи снимка. Много ще ми е интересно да споделиш дали би могла да е от същия вид.

  Успех за напред! Дано повече хора като теб!

  Поздрави,
  Димо


 12. Nikolay
  април 20th, 2013 10:49

  Здрасти Димо,

  Благодаря за отзива. Колкото до кукумявката в парка, най-вероятно е бил или чухал, или горска ушата сова. Врябчовите кукумявки живеят над 1500м надмосрска височина, обикновено обитават северните склонове на планините. Ако имаш нужда от информация за определяне на даден вид, не се колебай пак да пишеш :) Дори да не мога да определя вида, има профи орнитолози, които ще го направят.

  Поздрави,
  Ники


 13. Теодора Василева
  февруари 18th, 2017 20:24

  Здравейте,изчетох с внимание написаното за кукумявките от вас.Колкото и смешно и странно да ви звучи около нас има кукумявка , която не мога да оприлича каква е но я чувам постоянно и естествено се страхувам, защото знам поверието за нея. Бихте ли ми помогнали да си отговоря на много въпроси около нея,да не се тормозя и притеснявам със суеверия? Ще се радвам да ми пишете на имейла , там ще задам въпросите да не ми се смеят тук хората , които ви четат.Благодаря ви , ще чакам помоща ви , която е много важна за мен и семейството ми


Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.

към началото