Както повечето от вас знаят, съвременните фотоапарати могат да заснемат и много качествено видео във full HD (1080p) резолюция, освен основното нещо за което по принцип са предназначени – правене на снимки.

Първоначално с Canon 5D mark II, а в последствие и с Canon EOS 7D, снимането на видео на птици и животни бързо се превърна в страст за мен. Желанието за по-добри резултати неизбежно ме доведоха до момент, в който купуването на видео микрофон стана важна цел.

С това дойдоха и “големите проблеми” – гмурването в едно съвсем различно и непознато поприще, което беше пълно с много въпроси и малко очевидни отговори.

Както се оказа, специализираните насочени микрофони, наречени още снайпери, са изключително скъпи. Един подобен микрофон лесно може да надхвърли цена от 1000 долара, а и самите микрофони са доста големи.

Както супер-телефото обективите, които имат много тесен ъгъл на видимост, така и “снайперите” са фокусирани в точно определен слот. Каймака на снайперите са тези, които могат чрез ръчна настройка да променят зуум-а си, тоест могат да се фокусират на вариращо разстояние – в зависимост от това, къде се намира обекта, който заснемате.

След като завърших проучването установих че има няколко доста подходящи микрофони за снимане на видео с DSLR в диапазона от 200-250 USD.

Първоначално се спрях на Rode StereoVideoMic. Като цяло съм много доволен от него, но той хваща повече страничен шум, а и е доста обемист и тежък.

Две години по-късно по стечение на обстоятелствата се сдобих с Sennheiser MKE 400, за който също има много добри отзиви. Той е почти пет пъти по лек от Rode-то, както и много по-компактен, което е много важно за всеки фотограф, натоварен с тежка екипировка.


Според официалните характеристики, Sennheiser MKE 400 е с размери 130 x 21 x 62 мм и тежи само 60 грама, докато Rode StereoVideoMic е 170 x 65 x 102 мм и тежи цели 288 грама, без батерия. Зенхайер микрофона работи с една малка AAA батерия, докато Рьоде-то е с по-тежките 9V батерии.

Другото впечатляващо нещо при Sennheiser MKE 400 е че с една батерия може да запише до 300 часа аудио запис, което ми се струва направо невероятно.

Като цяло съм много доволен от Sennheiser-а. Конструкцията му е безупречна и изпипана – личи си че е минал през педантичните ръце на германеца. Направен е за лесно боравене – копчетата са от едната страна, а предпазителя от вятър се слага и маха с едно леко движение. При Rode-то се налагаше боравене с две ръце и сръчност.

Немският възпитаник е изцяло изработен от метал а основата му е гъвкава и специално направена за да абсорбира всякакви движения и звуци. Може да се закрепи на изхода на светкавицата на апарата или на стандартна резба за статив.

По характеристики е направен така че да отрязва максимално страничния шум и да се фокусира изцяло на звука, който идва от пред. Освен реалните клипове, които съм заснел, с микрофона съм правил и сравнителни тестове и съм много доволен.

При опита на двор пълен с шумни деца, чиято глъч доминира записвам доста по-тих звук, пуснат от телефон. Резултатът – страничния шум бе сведен до минимум, така че да не разсейва от основния обект, а звука от телефона беше ясен и силен.

Когато е монтиран директно на фотоапарата и обектива Canon 400/2.8, който е известен с най-шумната си стабилизация, Sennheiser MKE 400 до голяма степен успява да подтисне ясното ромолене на стабилизацията и да я сведе до много приемлив дефокусиран фонов шум. Изнесен на метър настрани, микрофона изцяло престава да регистрира шума на стабилизацията.

Sennheiser MKE 400 има low cut филтър за снимане при ветровито време и нормален и високо-чувствителен режим на запис, за по-отдалечени обекти. Аз лично препоръчвам винаги, когато птицата е над 5 метра от вас да държите микрофона на високо-чувствителен режим на запис.

По параметри Rode StereoVideoMic като цяло е малко по-добър от Sennheiser MKE 400, но когато сте на полето и снимате няма да има критична разлика между резултата от двата микрофона, което дава в крайна сметка преднина на много по-компактния и удобен Sennheiser.

След като се екипирате с MKE 400, може да сте спокойни, че песните и звуците, които издават птиците ще са прилежно и качествено документирани в заснетото от вас видео :)

В най-скоро време ще кача в ревюто и доста видео клипове, заснети с микрофона Sennheiser MKE 400.


Споделяне на публикацията


Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.

към началото