В навечерието на Гергьовден всеки от вас си мисли как ще празнува този известен празник с приятели и в семейна обстановка. Всеки от вас, освен няколкото щури фотографи, за които Май месец е един от най-ползотворните месеци за фотография на птици и диви животни.

Е, докато обмислях къде ще се запилея да снимам през трите почивни дни в пощенската кутия пристигна най-изкусителния мейл – предложение за тридневно снимане в Западни Родопи. От години си мечтая да снимам глухари, кози и мечки и това бе идеална възможност да проуча възможностите за фотография на тези животни и птици, при това воден от добри водачи, отлично запознати с местната флора и фауна.

Тридневният фотографски тур бе финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в рамките на проект „Насърчаване на природосъобразно управление на горите, развитие на бизнес партньорства и устойчив лов за опазване и ефективно управление на глобално значимо биологично разнообразие в бореалните гори на Рило-Родопския масив”.

Самият проект бе изпълнен от Природозащитно сдружение „Биосфера” в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие”, Ловно – рибарско дружество Девин и Национален парк „Рила”.

Целта на фото тура бе да представи възможностите и разработените продукти и услуги за развитието на алтернативни форми на туризъм, сред които наблюдението и фотографирането на дива природа в района на Западни Родопи. Развитието на тази форма на алтернативен туризъм е от съществено значение за създаването на икономически стимули за местното население за опазване и поддържане на биологичното разнообразие.

Подобни “акции” са много важни, за да разберат хората, че отстрела на животни не е единствения вариант за доходи. Всъщност ако се опазват птиците и животните, в средносрочен план доходите от фотографски турове ще надхвърлят тези от отстрел на животни. Това е доказано от подобни практики из други европейски страни.
Когато пристигнахме в гр. Девин отседнахме в Къща за гости “Старата Лоза” – едно отлично място за почивка и престой. Къщата е чиста и спретната, с приветливи и отзивчиви стопани и останахме много доволни. Може да приюти до 12 души, като съдържателите предлагат и езда с коне или разходка с лодка.

Тридневният тур беше много поучителен и вълнуващ. Научихме много за месните видове, местообитанията им, и поведението им и си изкарахме великолепно.

В петък, след като пристигнахме в Девин директно отидохме в укритие за мечки високо в планината. Там седяхме до пълен мрак, като на второто укритие другите двама фотографи са имали щастието да видят мечка. При нас се разхождаха сърни, които спокойно си пасяха на поляната а по-рано мина и една охранена лисица.

В събота се изтърколихме много рано – около 2 часа през ноща, след което с местните гидове и всъдеходната Нива се качихме високо в планината. Пътуването трая около час и половина каране по пътища, каквито не предполагах че можеше да бъдат минати с джип. Оставихме колите и се отправихме към базовото място. След като приготвихме тежките обективи и раници облякохме камуфлажните покривала и в полуклек почнахме да се провираме през гората, в търсене на глухари. Когато пеят те се чуват на до 100 метра и е много вълнуващо да ги чуеш. Нашата група не можа да снима глухари, но колегите имаха успех от другата страна на билото където са видели и снимали глухар, макар и само на видео. Въпреки че са били няколко човека, птицата е пеела на 20-тина метра от тях без да се притеснява.

Глухарите са трудна цел за фотографиране, не случайно все още няма сносен български кадър на глухар. Надявам се догодина да имам възможност да отида с гид отново и да посетиме активни туковища за по-голям успех.

След Глухарите отидохме да наблюдаваме диви кози, а ранния следобед посетихме Тешел и пещерата Дяволското гърло. Там имахме късмет и заснехме рядката Скалолазка. Късният следобед вече имах усещането че са минали два пълни дни, след ставането в 2 часа сутринта :).

Накрая се върнахме на мястото за наблюдение на диви кози и направихме приятни снимки, включително и на Лисица.

Аз да си призная бях пленен от Дивите кози, и в неделя сутринта реших да отида по тъмно за да им се порадвам отново и да ги снимам, докато останалите заложиха на глухарите.

Разгънах техниката в пълен мрак и се сврях в основата на един храст. Беше невероятно тихо, а въздуха ухаеше фантастично. След като се разсъмна птиците почнаха да се надпяват коя от коя по звънко и мелодично. Една птичка кацна на храста отгоре и имах усещането че ми пее на лявото рамо :)

Малко след разсъмване една дива коза (или див козел) обиколи целия баир пред мен, като за около 20 минути имах възможността да я наблюдавам и снимам. Бях се прикрил в основата на един висок храст и т.к. не помръдвах козата спокойно се разхождаше и пасеше. Успях да снимам и видео, което се надявам да мога да публикувам тук до седмица.

И като завършек на деня снимах от няколко метра една красива Яребица и двойка Гургулици.

Природата около град Девин е много красива и разнообразна. Това китно място предлага много възможности за туризъм, фотография, дори и преходи с колела. Надявам се скоро да имам възможност да го посетя за да му се насладя отново.


Споделяне на публикацията


Коментари към “Дивият свят на Западни Родопи – из дебрите на мечки, глухари и кози”


  1. Андрей
    юни 22nd, 2011 23:58

    Поздравления Ники за хубавия сайт. Ще се радвам за в бъдеще да има повече такива пътеписи.


  2. Nikolay
    юни 23rd, 2011 17:35

    Благодаря!

    И аз ще се радвам да пътувам по-често ;)


  3. Issam Elayoubi
    октомври 29th, 2011 00:52

    Very inspiring photoes. I am new to DSLR photography and would be very grateful to in include the camera setttings or the metadata info for the pictures to be a starting point. I am 60 years young and pursuing a photograhy and Photoshop certification. I’m done with Network Engineering, Projest Management and large obscene corporations.
    Cheers and thank you heaps.

    Issam.


  4. Nikolay
    октомври 29th, 2011 22:48

    Hi Issam,

    Most of the photos should include complete exif.

    As for the general settings – I always try to keep the aperture wide open and lower iso and speed settings – for still wildlife photography.

    For action – speed as 1/1250 – 1/4000, aperture wide open again.


  5. kalina Borisova
    октомври 23rd, 2012 10:14

    Чудесни снимки на животни. Все едно са позирали специално. Възхищавам се на усета и техниката на работа!


  6. Nikolay
    октомври 26th, 2012 22:18

    Здравейте,

    радвам се че ви харесват снимките, всеки изкаран момент сред природата и животните е магичен наистина.


Напиши коментар



Коментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.

към началото