Снимането на птици и диви животни (wildlife фотография) изисква не само знания, умения и фотографска техника, но и подходящите аксесоари, които да улеснят боравенето с фотоапарата и обектива по време на снимане.

Това е първия тест на аксесоар за снимане, който ще бъде последван от други статии в които ще обясня предимствата и недостатъците на различните триподи, моноподи и други полезни аксесоари за снимане.

В същината си Skimmer Ground Pod може да бъде описан най-лесно като аксесоар с форма на тиган, в чиято среда е монтиран стандартен 3/8 преходник за монтиране директно на обектив или видео/фото глава. (на снимката долу с монтирана Wimberley C12 плочка).

На пръв поглед изглежда едва ли не крехък и трошлив, но всъщност Ground Pod-а е изработен изключително здрав и може с лекота да държи до 600мм обектив при това без монтирано тяло от зад за баланс.

Долната част на SKM-II Skimmer Ground Pod II е изработена от материя, която да намалява шума от триенето с повърхността на земята и въпреки това ако тътрите по суха пръст тежък обектив монтиран на Pod-a не очаквайте чудеса – бързо ще бъдете разкрит от птиците които са в непосредствена близост до вас.

От вътрешната страна на  ‘тиганчето‘ има оребряване, което е много полезно за поставяне на конвертори, мемори карти и други неща, които ви трябват докато сте залегнал и снимате.

Skimmer Ground Pod II не е лек – тежи цели 425 грама и е с размери 25.5 см в диаметър и 3.8 см височина. На него може да бъде монтирана Wimberley II глава но изисква повдигащата пластина RB-100 Riser Block.

Препоръчвам ви обаче да го ползвате като монтирате директно обектива на Pod-a, като не затягяте самия обектив докрай, за да може да го въртите наляво/надясно свободно, а не да се налага да въртите целия Pod.

Има и още по-хитър начин да получите леко и отзивчиво местене на тежкия обектив настрани. За целта трябва да отидете до някой техномаркет, където се продават стойки за телевизор – представляват две слепени плочи, които се въртят свободно в двете посоки и издържат доста по големи натоварвания дори от най-тежкия телеобектив, т.к. са пригодени за тежки телевизори. Тази джаджа е лека и е дебела под два пръста, така че няма да ви повдигне много гледната точка, но ще ви позволи да придвижвате обектива много плавно и ще може бързо да реагирате ако някъде в страни стане екшън. Просто преди да почнете да снимате трябва да подложите стойката под Skimmer Ground Pod. Тя е с размерите на Groud Pod, така че се напасват отлично.

Заснех и едно кратко видео, на което се вижда колко удобно се борави с подложката, особено ако снимате с тежък телеобектив – в случая комбинацията от обектив, фотоапарат и самия Pod тежат около 7.5 кг и въпреки това обектива се върти с един пръст. Това е много важно когато снимате легнал, за да не правите излишни/рязки движения в опит да въртите Pod-а.

Също така успешно използвам Skimmer Pod с монтирана на него Wimberley C-12 Quick Release Clamp, за да мога бързо да освобождавам обектива от Pod-а при необходимост, а и от чисто удобство.

Още една удачна комбинация е да се монтира глава за монопод, която да дава контрол нагоре и надолу на обектива. Най-ниската и здрава доказала се глава е Manfrotto 234RC Swivel/Tilt Head, която ползвам от години и съм особено доволен.

Skimmer Ground Pod II е незаменим аксесоар за снимане от въжможно най-нисък ъгъл, без да се лишавате от удобството да боравите свободно с двете си ръце с техниката. Ако сте легнали в кал или пясък той предпазва техниката и улеснява придвижването ви.

Този полезен аксесоар има един съществен недостатък – цената му от 100 USD! Излиза че тази пластмасова тавичка струва по-скъпо от супер лекия ми карбонов монопод и manfrotto глава взети заедно. Е, това обяснява донякъде защо вероятно съм първия собственик на този аксесоар в България. Предполагам че една цена от 50 долара би звучала много по-реалистично, но това са само приказки на един беден балкански фотограф :)

Ако не сте готови да се разделите с една стотачка, може и сами да си направите един такъв от някой стар тиган. За целта е необходим един болт, който да отговаря на резбата на дръжката на телеобектива, изолиращ материал за да облицовате дъното – примерно дебел изолирбанд – и малко сръчност и инструменти за да направите от тези неща аксесоар които да прилича на Skimmer Ground Pod II и най-важното – да върши същата работа като него.

Ако не сте виртуози с чука и ножовката или откровено ви домързява да се занимавате с подобни тъпотии си намете едно здраво фризби, което обърнато става удобна подложка при снимане. Е, поне има едно предимство – през останалото време може да играете с него с приятелите си, нали?

Снимането от нисък ъгъл/ниска гледна точка невинаги означава че трябва да лежите на земята и да си кривите главата. Нерядко поради неравностите на терена дори може да седите и пак да сте на нивото на очите на птицата. Да не говорим пък ако е кацнала на растение, дърво или друг предмет.

Ако обаче снимате водоплаващи птици ниската гледна точка е направо задължителна. На скоро си говорих по темата със западни фотографи с богат опит и ми направи силно впечатление че те не взимат този фактор като основен и снимат в повечето време седнали, при което ъгълът е доста висок и по мое мнение отнема много от чара на снимката.

Любопитен съм да чуя вашето мнение по темата. Междувременно ето няколко снимки от ниска гледна точка.

Разгледайте още снимки на чайка »

Разгледайте още снимки на пеликан »

Разгледайте още снимки на пеликан »


Споделяне на публикацията


Коментари към “SKM-II Skimmer Ground Pod II – идеален за снимане от нисък ъгъл”


 1. vlex
  април 28th, 2011 11:10

  Ники, ентересна джиджавка. Трите снимки с нея ли са снимани? Иначе смятам да се въоръжа също с такава, но най-вероятно ще е „побългарено“ фризби или нещо подобно. Много добре си напипал балканския нерв на бедните балкански фотографи :Р


 2. Nikolay
  април 28th, 2011 11:15

  да, аз вече само с него снимам от легнало положение. снимката на чайката е с 70-200 – тя е снимана от ръка, понеже обектива е лек и няма проблеми.

  точно това аксесоарче няма никакъв проблем да се пригоди и от тиган. виж за други неща няма как да не си платиш скъпото нещо, понеже са трудни за направа, но това е лесно ;)


 3. vlex
  април 28th, 2011 11:49

  Под „други неща“ предполагам визираш „неща“ като 600/4 л ис усм? :Р

  Инак това определено ще се пробва при следващия излет, стига да си довърша гилито дотогава, та да не си личи къде съм се цопнал.


 4. Nikolay
  април 28th, 2011 11:55

  600/4, 800/5.6 – ей такива неща ;)))

  вземи си и въртящята стойка за телевизор, много помага да знаеш. аз не си представям под-а без въртящата стойка от долу.


 5. К. Методиев
  май 5th, 2011 14:53

  Чудя се дали тази тавичка става за макрофотография на ниски растения.


 6. Nikolay
  май 5th, 2011 15:00

  За макро не вярвам да върши работа, пък и е обемиста и тежка. По-скоро едни малки специални макро триподчета с шейна за по-добро покритие на пространството.


 7. хубав холов ъгъл
  ноември 5th, 2013 10:13

  Поздравления за красивите снимки,които сте направили , истински фотограф е гледайки ги.Интересно с какъв сте направили тези снимки,понеже планувам в скоро време и аз да си закупя някакъв. Страхотно е, че този полезен аксесоар има един съществен недостатък – цената му от 100 USD или по скоро е страхотно че споделихте с нас, за да си направим сметка. Излиза че тази пластмасова тавичка струва по-скъпо от супер лекия карбонов монопод и manfrotto глава взети заедно, както пишете, но пък определено според мен парите си струват, пък и не се харчи всеки ден за такива работи пари.


 8. Nikolay
  ноември 11th, 2013 09:48

  Здрасти,

  Да, скъп аксесоар е, но е незаменим за снимане от легнало положение. И наистина, веднъж като се купи, остава за цял живот.


Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.

към началото