Снимането от ръка продължително време с телеобективи от 400мм и нагоре винаги е било предизвикателство, което нерядко се печели от обектива не толкова заради тежината му, а поради факта, че не е много удобен за поддържане и снимане. Т.н. tripod collar (крак на обектива) на повечето обективи е тесен, къс и изнесен далече от тялото на обектива, което мести центъра на тежестта високо и прави боравенето с обектива още по-трудно.

Преди време попаднах на един заместител на оригиналния крак на обектива с който снимам и по всичко личеше че той ще ми върши по-добра работа. След като дойде установих че не съм и предполагал колко удобен може да бъде той (на снимката горе).

В моя случай става въпрос за Wimberley AP-553 Replacement Foot за обектива Nikkor 200-400mm f/4G ED VR. Заместителят на оригиналния никонски крак е с толкова нисък профил, че дори е трудно да вмъкнете част от пръстите си между него и обектива, камо ли да го ползвате за дръжка. И това му е единствения недостатък.

Wimberley AP-553 Replacement Foot е съвместим също така с NIkkor 500mm f/4G ED VR и VRII. Wimberley AP-553 е с много издължен профил както и малко по широк от стандартния никонски крак на 200-400/4. Освен че е директно съвместим с всички глави тип Arca, кракът има и 3/8″-16 и 1/4″-20 отвори за директен монтаж на всеки един монопод или трипод, без да е необходима глава или плочка (а когато ги има се закрепя плочката отдолу). В корпуса на Wimberley AP-553 има отвори за монтаж на скоби за светкавици от производителите Wimberley, Really Right Stuff и Kirk Enterprises.

На тези две снимки ясно се виждат предимствата на Wimberley AP-553 сравнена със стандартния крак на обектива 200-400/4. Особено важен е ниския профил на AP-553.

В комплекта на Wimberley аксесоара има общо 6 болта за закрепване към обектива, както и инструмент за завинтването им. Самата подмяна е елементарна и не изисква никаква подготовка. В двата края на AP-553 се завинтват 2 стоп болта (стопери), които да пречат на обектива да се изхлузи инцидентно, когато е монтиран на Arca тип глава.

Цената на AP-553 е много изгодна – струва 78 USD, като ако трябва да купите само една плочка Wimberley P40 или Wimberley P50 със същата дължина ще трябва да се бръкнете с 58 USD.

Най-голяма полза от Wimberley AP-553 има за обектива Nikon 200-400mm f/4 ED VR. Дланта идеално ляга на плочката от долу, като пръстите съвсем свободно върят зуум ринга и с едно леко врътване се покрива диапазона 250-400мм! С показалеца или палеца имате удобен достъп до ръчния фокус, без да се налага да местите ръката напред или назад. Всичко това позволява да се работи пълноценно и едновременно както със зуума, така и с ръчния фокус, без това да възпрепятства следенето на обекта.

Друго удобство е че ако сте седнали на земята може да подложите обектива с монтирания AP-553 удобно на коляното (заради двойно по-голямата повърхност) – без да ви убива, а и е по-нисък център на тежестта. При снимане от легнало положение е толкова нисък, че крака остава във въздуха, когато тялото и сенника вече са опрели в земята.

Ако поставите обектива на Skimmer Ground Pod получавате възможно най-ниския ъгъл, без да губите от удобството при снимането.

Горещо препоръчвам този replacement foot, както и вариантите за другите обективи, особено ако ползвате глава тип Wimberley Arca.


Споделяне на публикацията


Напиши коментарКоментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.

към началото