Когато обикаляте из полета и баири с апарат в ръка, 3D камуфлажното пончо и камуфлажната шапка с периферия (за които вече разказах) са незаменими „аксесоари” за бързо маскиране.

Този тип бързо “укриване” има своите недостатъци – не може да стоите с часове, без да помръдвате а и за някои случаи просто не е уместен вариант. За планирано снимане и фотография свързана с изчакване от по-дълго време, най-добрият вариант си остава временното укритие.

За тази цел най-добра е камуфлажната палатка, която има десетки модификации – едноместни и двуместни, ниски и високи, конусовидни или кубовидни, а също и ултра компактни палатки тип стол.

Независимо за колко време планирате да снимате, желателно е върху палатката да нахвърляте клонки или трева от мястото, на което снимате. Въпреки че палатките скриват силуета ви, сами по себе си те също са подозрителни нови обекти за обитаващите птици и животни и по-лесно се възприемат, ако по тях има познати елементи от околната среда.

За съжаление в България все още не се внасят без предварителна поръчка професионални фотографски палатки. Въпреки това се продават, при това на цени от 20-40 лв двуместни конусовидни камуфлажни палатки, които лесно се пригаждат за снимане.

Те са достатъчно високи, но вътре може да стоите седнали само директно на земята, не и на стол. Изрязвате на удобна височина пролуки за снимане тип капак, с основата от горе, за да може изрязания плат да пада около обектива.

Предвидете и ниски прорези за снимане от легнало положение в палатката. За дребните птици снимането от възможно най-нисък ъгъл е общо взето задължително, ако искате да направите въздействаща снимка.

Самите палатки са леки и не изискват предварително монтиране, понеже конструкцията им е от еластична доста дебела тел и е необходимо само да извадите палатката от калъфа и и да я пуснете – от напрежението при сгънато положение тя моментално се разтваря до крайна позиция. Трябва само да я поставите на желаното място за снимане.

Ако разполагате с време препоръчвам да отидете на „снимачната площадка“ по тъмно и преди да се е съмнало да нагласите екипировката. Ако поставяте палатката през деня, разгънете я предварително по-далече от мястото за снимане и я нахлупете на главата си и така я примъкнете с плавни движения до там.

Най-добре би било ако камуфлажната палатка може да бъде оставена 1-2 дни по-рано на мястото където ще снимате, за да свикнат птиците с новия обект. Пристигате по тъмно и влизате в палатката след което птиците са ваши :). Но не забравяйте – палатката не е оправдание да притеснявате гнездящите птици!

Имайте предвид, че някои птици виждат в ултравиолетовия спектър и ако камуфлажа ви има способността да отразява в този спектър, значи че за определени видове ще “светите” като коледна елха, въпреки че сте облекли привидно перфектни камуфлажни дрехи или друга екипировка.

Поради това в повечето страни се продават специални спрейове за пръскане на камуфлажа за да спрат отразяването на лъчите в ултравиолетовия спектър. Не е зле да проверите палатката си дали не отразява в ултравиолетовия спектър със специална ултравиолетова лампа – по възможност купете по-голяма и проверявайте дрехите и аксесоарите на тъмно място.

Цената на камуфлажа и аксесоарите за снимане не са гаранция за качество в това отношение. При възможност винаги проверявайте преди да купувате с ултравиолетова лампа.

Ето и останалите палатки, които заслужават цялото ви внимание.

Пробвал съм на приятел голяма двуместна професионална фотографска палатка. Въпреки че е много скъпа, тежка и изисква време за разгъване и монтиране, тя е незаменима за комфортно снимане от двама а дори и трима души. Има много и различни прорези за снимане, слотове за краката на статива, отвори от горе за снимане на птици в полет и т.н. Има промазана и устойчива на лек дъжд материя.

Виждал съм и палатката тип стол в действие – учудващо малка и същевременно с достатъчно място от вътре. Има широк ъгъл на видимост и е предвидено достатъчно място за трипода и раницата.


Недостатък на камуфлажната палатка тип стол е че не опира до земята и мърдането на обувките евентуално може да привлекат вниманието на птиците. Също така след като седнете няма вариант да ставате, докато не престанете да снимате.

Една от първите ми палатки които съм ползвал е висока камуфлажна ловджийска палатка, много подходяща за снимане прав. Висока е почти 2 метра но е доста по-тясна от останалите за които писах по-горе. И тази е саморазгъваща се, без предварително монтиране – благодарение на гъвкавата конструкция с дебела огъваща се тел. Има отвори от страните си, които са много удобни за снимане на птици в полет, понеже дават и по-добра видимост. Недостатък е че ако духа умерен или силен вятър палатката направо се огъва на две върху главата ми.

Неотдавна колега ми показа мечтаната фотографска палатка – тип куб, но ниска и компактна с необходимите отвори по нея и пак подходяща за снимане от двама души. На всичко отгоре е промазана и издържа на ръмеж, за разлика от евтините български палатки, за които по-горе говорех.

Независимо коя палатка изберете за вас, трябва отново да спазвате поведение в нея – хубаво е да сведете звуците до минимум. Особено важно е да водите плавно и бавно обектива, който се подава на вън от палатката. Ако нямате добра видимост извън палатката, може да пробиете малки дупки или тънки процепи, през които да надничате. Не местете обектива наляво надясно в търсене на подходящия кадър, а го местете само ако сте видели през процепите нещо интересно за снимане.


Споделяне на публикацията


Коментари към “Камуфлажната палатка като укритие – гарантира успехи и спокойствие за птиците”


  1. Alex
    октомври 16th, 2011 21:45

    Where can I get a tent like this?

    and can this type of tent be used for camping, i.e. sleeping in.


  2. Nikolay
    октомври 23rd, 2011 13:40

    Hi Alex,

    I will tell you, but which one do you mean?


  3. Hadden
    ноември 21st, 2011 19:39

    I would also like to know were to get the tent that is in the first picture from
    Thanks
    Hadden


  4. Nikolay
    ноември 23rd, 2011 21:16

    It is very compact and useful indeed. I’ve got mine from a local store.
    It is not expensive. Where do you live, I could think of sending one to you, but the shipment will probably cost more that the tent itself.


  5. Cheryl
    февруари 19th, 2012 01:54

    We really like the camoflauge photo tent. We’d be using it for bird photography. Looks perfect for our needs.
    Could you tell me where to get it? It could be shipped to Quito, Ecuador or Cambridge, Massachusetts USA.
    Would need it rather quickly.
    Thanks/Cheryl


  6. Nikolay
    февруари 19th, 2012 19:35

    Hi Cheryl,

    Which one of these exactly are you thinking of?


  7. Avinash
    юли 16th, 2012 23:22

    Hello Sir, nice informative write up you have here.. I was searching for blinds for bird photography when I found your site..! :)
    Since you have used all types of tents, which one would you recommend ?
    I like
    http://birdsphotographer.com/wp-content/uploads/2011/04/kamoflajna-palatka-camoflage-13.jpg

    Any idea where can I order one online?? To be delivered in India or USA? Thank you.! :)
    Btw, are you at Facebook ? :)


  8. Bree
    септември 3rd, 2012 13:11

    I’d like to know where to get the tent, I mean the tent-type chair one. thanks.


  9. Arvid
    юли 9th, 2015 13:17

    Where can i get these..?


  10. Liam
    октомври 3rd, 2016 14:20

    Hi where can i buy the tent with the chair


Напиши коментар



Коментарите се публикуват след одобрение от страна на администраторите и модераторите на сайта. Администрацията не поема ангажимента да публикува всеки получен коментар и не дължи обяснение защо даден коментар е публикуван или не.

Полетата със звездичка са задължителни.

към началото